Czy masz ukończone 18 lat?

Nie

Nasza historia

Uprawa winorośli i produkcja wina mają w Poznaniu długą, choć mocno już zapomnianą tradycję. Krzewy winne sprowadzono na ziemie polskie prawdopodobnie w X wieku wraz z chrześcijańskimi duchownymi, którzy potrzebowali wina w sprawowanej liturgii.

Szybko okazało się, że morenowe wzgórza otaczające Poznań nadają się do uprawy winorośli, Mieszko I lub Bolesław Chrobry zlecił założenie książęcej winnicy.

Z polecenia władcy, na północny zachód od poznańskiego grodu osiedlono specjalną grupę ludności, która miała zająć się uprawą i produkcją wina, zaś ich osadę zaczęto nazywać Winiarami.

Gdy w 1253 roku książęta Przemysł I i Bolesław Pobożny lokowali na lewym brzegu Warty miasto Poznań przekazali jego mieszkańcom kilkanaście wsi, w tym i Winiary, jednak zastrzegli sobie wyłączne prawo do tamtejszych winnic.

W tym samym czasie mieszczanie uzyskali prawo do handlu winem w specjalnych winiarniach wzniesionych na Rynku.

Za przykładem książąt poszły inne grupy ludności – winogrona sadzono na nasłonecznionych zboczach za bramą wroniecką we wsi Kundorf (okolice dzisiejszej ul. Solnej i Libelta), w sąsiedztwie Wzgórza św. Wojciecha, na Ratajach, oraz na wschód do miasta, we wsi Główna, gdzie dużą troską otaczał je biskup Jan Lubrański. Wino tam wyrabiane służyło więc nie tylko celom liturgicznym, ale było też konsumowane przez ludzi świeckich.

Z biegiem czasu pogarszał się jednak klimat dla poznańskiego wina - z jednej strony robiło się coraz chłodniej, co w XVII wieku poważnie utrudniło uprawę winogron na terenie Polski, z drugiej zaś otworzyły się kanały importu taniego i słodkiego wina z południa Europy, szczególnie z Węgier. Zdobyło ono olbrzymią popularność i zalało rynek również w Poznaniu.  

W kolejnych wiekach winogrona uprawiano co najwyżej w ogrodach przydomowych jako roślinę ozdobną, lub do domowej konsumpcji.

Wiek XVII kupcy greccy zaczynają monopolizować rynek handlu winem w Poznaniu, po tym jak 1656 wojska Szwedzkie spustoszyły przedmieścia Poznania nastąpił koniec uprawy winorośli na dużą skalę. 1 kwietnia 1780 roku – weszła w życie uchwała Komisji Dobrego Porządku nakazująca kupcom Greckim zakup nieruchomości w Poznaniu i przyjęcie prawa miejskiego (de facto ograniczenie ich możliwości handlowych i krok do ich polonizacji – początek końca greckiej dominacji w handlu winnym)

W połowie XIX wieku założono hurtownię win rodziny Goldenringów, która jako spółka przetrwała aż do II wojny światowej, później w 1915 Rodzina Goldenringów, prowadząca już wówczas jeden z większych sklepów z winem i winiarnię, funduje na Starym Rynku studzienkę przyozdobioną figurą tzw. Bamberki (modelką była jedna z pracownic firmy).

W 1952 w Powstaniu powstaje państwowa Poznańska Wytwórnia Win, będąca połączeniem znacjonalizowanych przedwojennych wytwórni: Leopold Goldenring, Wytwórnia Win Owocowych – Hartwig – Kantorowicz, Wytwórnia Win i Soków „Likwowin” w Poznaniu i Wytwórnia Napojów Winnych – Antoni Skowroński. Główny zakład przy ul. Grochowe Łąki 6. Wytwórnię zlikwidowano w 1968 r. a na jej miejsce powołano Poznańskie Zakłady Spirytusowe.

Na tym żyznym, bogatym w tradycję gruncie w 2010 w Jankowicach, 15 km na zachód od granicy miasta Poznania, w dolinie rzeki Sama powstała nasza winnica.

designed by betterandmore

Zapisz się do naszego newslettera

FreshMail.pl